maandag 21 oktober 2013

Boter

Een poosje geleden kwam ik op pinterest en pin tegen over het zelf maken van boter.
Ik wist niet dat het zo simpel was.
En al hoef je het voor het voordeel misschien niet te doen........
Ik vind dat dan altijd weer wel interessant om te weten of het echt zo simpel is.
Twee bekertjes slagroom gekocht kloppen totdat het vet echt gaat scheiden van het water.
Dat duurt best wel een hele tijd en de eerste 5 minuten heb ik mijn keukenmachine het werk laten doen.
daarna ben ik met de handmixer verder gegaan om de "slagroom" die tegen de kant geplakt zat ook mee te kunnen mixen.
Op een gegeven moment zie je echt stukjes boter en melk in je kom.
Vervolgens maak je met je handen een bol van het "vet" ( de boter dus ) en knijp je zoveel mogelijk vocht eruit.
Dat vocht noemen ze in Amerika Buttermilk. Volgens mij kennen wij dat hier niet echt.
Ik heb altijd gedacht dat dat karnemelk was maar dat is dus niet zo.
Ik heb er voorzichtig een slokje van geproefd.....hhhmmm, best wel lekkere melk dus in een glas en opdrinken maar.
Mijn botervlootje is gevuld met boter en al is het simpeler om gewoon een pakje echte boter te kopen....
Dit heeft toch ook wel wat LOL
Groetjes Ank

2 opmerkingen:

Alie Hoogenboezem-de Vries zei

Tot het laatst toe maakte mijn vader boter...kocht boerenmelk bij de boer, roomde dat af..de melk voor de koffie, de room werd in een weckpot gedaan, die flink geschud moest worden tot er een bonk boter en "wei" over bleven. Heerlijke boter oeh...ineens allerlei herinneringen Ank!

Marianne zei

toen ik als klein meisje de slagroom mocht kloppen van mijn moeder zei ze altijd, niet te lang kloppen of je hebt boter, dus bleef ze altijd in de buurt om er op toe te zien dat ik de room niet al te stijf klopte.